Surat Terbuka Untuk CITY

Semakin ramai golongan kreatif di Malaysia, ini antara contohnya haha lawak ahh read the rest:

Kepada Sdra Pengantin,Tahniah di atas perkahwinan sdr yang bakal menjelang. Kami kawan-kawansemuanya mengucapkan tahniah dan selamat berbahagia, serta semoga jodohberpanjangan, dan insya Allah kami hadir di majlis saudara.

Bagaimanapun, setelah mengambil tahap kemeluatan rakyat Malaysia terhadaplaporan-laporan media berkaitan persiapan perkahwinan beberapa ‘celebrity’tempatan yang bakal berlangsung, sukacita kami mencadangkan kepada sdrdan bakal isteri agar tidak terjebak dalam perkara-perkara yang tidaksenonoh seperti berikut:

(1) Sekiranya sdr bercadang mengadakan majlis perkahwinan di pusat-pusat persidangan seperti Kuala Lumpur Convention Centre, diharap sdr dapat memberi pertimbangan kepada pengguna-pengguna jalanraya di sekeliling tempat majlis itu diadakan. Besar harapan kami sekiranya sdr tidak menyekat atau mengubah laluan trafik, terutamanya ketika sdr mengadakan raptai penuh majlis perkahwinan pada hari dan masa orang-orang tengah sibuk nak pergi atau balik dari kerja.

(2) Kami tidak mempunyai halangan sekiranya sdr dan isteri mengimpikan majlis perkahwinan ala “Cinderella”. Mana-mana pasangan pengantin juga berhak memilih tema-tema seperti “Beauty and The Beast”, “Snow White & The Seven Dwarfs”, “Happy Happy Puffy Amy Yumi”, “PowerPuff Girls”, “Courage The Cowardly Dog”, malah ala “Basic Instinct” atau “XXX”, err, maksud saya,”X-Men”, sekali pun. Kami hanya memohon jasa baik sdr agar tidak menghuraikan impian sdr dengan panjang lebar dalam surat khabar contohnya tentang gaun pengantin tujuh lapis (tak panas ke?), kek tujuh tingkat dengan bertangga, naik kereta kuda tujuh roda dan sebagainya. Sesungguhnya, dalam zaman di mana kita perlu memulihara alam sekitar, amat tidak wajar sekal banyak pokok terpaksa dikorbankan untuk diproses menjadi kertas suratkhabar, tetapi dicetak dengan cerita-cerita fantasi seperti itu.

(3) Adalah juga dicadangkan agar sdr dan pihak keluarga belah pengantin perempuan, utamanya ibu bapa mertua, membuat “message alignment” agartidak mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang bercanggah berkaitanperkara-perkara seperti duit hantaran. Sesungguhnya kami tidak mempunyai apa-apa halangan tentang jumlah duit hantaran, sama ada RM88,888.88 atau RM22,222.22 atau RM00,000.00, dan juga tidak hirau sama sekali sekiranya duit hantaran itu dibayar dalam bentuk Ringgit Malaysia, rupiah Indonesia atau menggunakan kad kredit. Yang penting, sdr dan isteri selamat diijabkabulkan denganmemenuhi syariah.

(4) Sekiranya sdr dan isteri bertuah menerima tawaran mana-mana stesentelevisyen agar majlis sdr disiarkan secara langsung di tv kelak, besar harapan kami sekiranya sdr memaklumkan stesen televisyen tersebut agar tidak membatalkan rancangan-rancangan lain yang lebih penting dan bermakna seperti EPL, CSI, dan Formula 1.

Kami juga mengucapkan tahniah sekiranya demi memenuhi permintaan segelintir peminat sdr, sdr perlu melangsungkan majlis perkahwinan tambahan di Indonesia, Inner Mongolia, Swaziland, Bukina Faso atau Solomon Islands, tetapi kami amat amat amat berterima kasih sekiranya sdr memaklumkan kepada semua stesen televisyen di Malaysia agar tidak menyiarkan majlis perkahwinan sdr sepanjang masa, termasuk semasa tayangan Berita Perdana. Mujurlah Akademi Fantasia sudah selesai.

Kalau tidak, harus pusingan Final AF terpaksa ditangguh semata-mata nak menyiarkan majlis perkahwinan sdr. Bukankah itu akan menjejaskan pendapatan syarikat-syarikat telekomunikasi negara (Maxis, Celcom, Digi), seterusnya membawa kepada kemerosotan ekonomi?

Jasa baik sdr dan bakal isteri dalam memberi pertimbangan yang adil dan sewajarnya kepada rayuan rakyat marhaen seperti kami amat kami alu-alukan dan didahului dengan setinggi-tinggi penghargaan dan jutaan terima kasih. Semoga pernikahan sdr dan bakal isteri direstui dan diberkahi Allahs.w.t.Aaaamin.

Selamat menjadi Pengantin Baru (tanpa menyusahkan orang lain)!

Salam hormat,Siti K.p/s: Satu lagi lawak yang biasa kedengaran semenjak dia mau kawin ni ialah about Tiara, City and Serena :D

2 comments:

bengkeng said...

hehehe....

aku amik artikel ko letak dalam blog aku boleh ??

Syedz said...

amik la nak print pung haha ni pun aku dpt through email