Lagu dan Jiwa

Sudah lama tidak ku bicarakan blog aku ini di dalam Bahasa Melayu, bukan tidak mahu cuma rasa kumahu blog ini dibaca oleh seluruh orang di seluruh dunia yang tahu membaca. Kan mudah kalau ada ikan macam dalam cerita bodoh terbaru yang Mos-Def berlakon tu HitchHikers Guide to Galaxy semua bahasa aku boleh faham. Tapi manusia diciptakan telah ditetapkan mengikut keadaan geografi baik penampilan fizikal, kulit dan bahasa sebab tu ada orang melayu orang cina orang india orang putih orang niger dan orang-orangan di sawah padi ops jangan gelak. Sebenarnya aku ada bakat menulis mungkin diperturunkan ikut DNA abah aku seorang penulis buku. Tidak kubicara sewenang kalau tidak ada idea. Tapi selama ini aku lebih senang tuliskan tulisan di blogku ini di dalam bahasa inggeris kerana ia lebih mudah ditulis dan bagi sesuatu perbuatan jika ditulis di dalam english amatlah pendek dan ringkas tambahan jitu.

Hari ini aku ingin bicara pasal lagu kesukaanku dalam sebulan dua ni. Lagu pertama lagu bertajuk Kerna Sayang yang dibawakan oleh kumpulan yang mempunyai suara yang cukup harmoni ketika menyanyikan lagu Pokok Kelapak iaitu V.E (www.ve-groove.com). Lagu ni cukup mendalam maksudnya kalau kalian semua mahukan lirik ni carila sendiri berlambak kat web aku cuma mahukan papar lirik lagu Padi-Menanti Sebuah Jawaban sahaja kali ini. Lagu kedua pula lagu Shazzy feat Lah V.E yang bertajuk KENAPA, this song memang ada kena-mengena denganku sejak 2 minggu lepas tapi sekarang gua dah ok beb bab kata Boo bunga ada berkuntum-kuntum cuma yang bezakan pandai atau tidak kita petik supaya tidak patah raanting pokoknya. Dan lagu ketiga ialah lagu tema cerita terbaru lakonan awek cun dari Indon Dian, UNGU VIOLET bila kubaca tema filem ini "Begitu Sempitnya Waktu, Begitu Besarnya Cinta" wow sungguh mendalam. Sungguhnya bahasa indonesia punya maksud yang mendalam. Ini la lirik lagu Padi-Menanti Sebuah Jawaban.

Padi-Menanti sebuah jawaban
aku tak bisa luluhkan hatimu

dan aku tak bisa menyentuh cintamu
seiring jejak kakiku bergetar
aku tlah terpagut oleh cintamu
menelusup hariku dengan harapan
namun kau masih terdiam membisu

reff:
sepenuhnya aku ingin memelukmu
mendekap penuh harapan ‘tuk mencintaimu
setulusnya aku akan terus menunggu
menanti sebuah jawaban ‘tuk memilikimu

betapa derunya rindu menusuk jiwaku
semoga kau tahu isi hatiku
dan seiring waktu yang terus berputar
aku masih terhanyut dalam mimpiku

repeat reff:

aku tak bisa luluhkan hatimu
dan aku tak bisa menyentuh cintamu

[musique on air] - Alanis MoriseTte : Thank U
[mood] - bz

1 comments:

iza said...

waa...lame tak msuk blog ko..taktau la ko igt aku lg ke tak?:D
emm...lgu padi tu mmg best...tambah2 lirik dia mmg menusuk ke kalbu..huhuhu...try la lgu UNGU yg lain..sure puas ati...aku ade gak skit...lagu SUARA HATI dr UNGU best la..err...just to share good song from good band from indonesia..hehehe..jgn tensen2 dehh..:P